Pouzitelný textový editor
Pouzitelný textový editor
Čavte,
už dávnejšie som sa hral s textovým editorom The Writer, keďže niečo malé riešim (bude malá prednáška na JHCone 2015). Porovnával som výstupné súbory viacerých programov a práve The Writer z toho vyšiel najlepšie. Výstup je v dvoch súboroch, prvý obsahuje riadiace kódy a druhý, bezhlavičkový, čistý text. Ak si ten súbor vytiahnem z TAPky a preženiem utilitou "mac2unix" tak dostávam plnohodnotne použitelný ASCII text. Tabulátory sú medzery (default je 5 medzier, ale dá sa to prenastaviť) a keďže napríklad Justify je vlastne doplnenie medzier na konkrétnu šírku riadku, text zostáva sformátovaný aj po prevedení na ASCII.
Tasword a Spectral Writer (z neho vznikol D-Text) dopĺňajú riadky medzerami a neenterujú. Zaujímavo je riešený jednoduchý texťák "Micropen", ten ukladá text ako znakové pole. Je ho teda možné jednoducho zobraziť aj priamo v BASICu a to aj s farbami a grafickými znakmi (ktoré sú súčasťou štandartnej znakovej sady). Obmedzenie je ale 32 znakov na riadok.
Neviem, či toto niekoho v dnešnej dobe ešte zaujíma, ale ak náhodou áno, tak mu toto možno k niečomu bude.
už dávnejšie som sa hral s textovým editorom The Writer, keďže niečo malé riešim (bude malá prednáška na JHCone 2015). Porovnával som výstupné súbory viacerých programov a práve The Writer z toho vyšiel najlepšie. Výstup je v dvoch súboroch, prvý obsahuje riadiace kódy a druhý, bezhlavičkový, čistý text. Ak si ten súbor vytiahnem z TAPky a preženiem utilitou "mac2unix" tak dostávam plnohodnotne použitelný ASCII text. Tabulátory sú medzery (default je 5 medzier, ale dá sa to prenastaviť) a keďže napríklad Justify je vlastne doplnenie medzier na konkrétnu šírku riadku, text zostáva sformátovaný aj po prevedení na ASCII.
Tasword a Spectral Writer (z neho vznikol D-Text) dopĺňajú riadky medzerami a neenterujú. Zaujímavo je riešený jednoduchý texťák "Micropen", ten ukladá text ako znakové pole. Je ho teda možné jednoducho zobraziť aj priamo v BASICu a to aj s farbami a grafickými znakmi (ktoré sú súčasťou štandartnej znakovej sady). Obmedzenie je ale 32 znakov na riadok.
Neviem, či toto niekoho v dnešnej dobe ešte zaujíma, ale ak náhodou áno, tak mu toto možno k niečomu bude.
Re: Pouzitelný textový editor
Este si mohol pozriet Protext http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... id=0015569.
Ten uklada cisty text, bez vyplnania medzerami, riadky su oddelene klasicky, spektrackymi entermi (chr$(13)) a koniec textu je oznaceny znakom chr$(0), takze ak chce clovek citat ulozeny text na pc (po odstraneni tapkovych hlaviciek a kontrolneho suctu, a samozrejme oznacenia konca textu), treba entery previest nejakou utilitou (napr. mac2unix). Data su na kazetu ukladane ako bytes a program vie ukladat aj na nejaku disketu (je tam syntax LOAD !b$ CODE, neviem ktory system to pouziva).
V "help" texte je hint, na ktorych riadkoch treba upravu pre "portovanie" na ine diskove systemy (takze by hadam stacilo zmenit ! na * a mohlo by to fungovat na MDOS3, to este vyskusam ;]).
Ten uklada cisty text, bez vyplnania medzerami, riadky su oddelene klasicky, spektrackymi entermi (chr$(13)) a koniec textu je oznaceny znakom chr$(0), takze ak chce clovek citat ulozeny text na pc (po odstraneni tapkovych hlaviciek a kontrolneho suctu, a samozrejme oznacenia konca textu), treba entery previest nejakou utilitou (napr. mac2unix). Data su na kazetu ukladane ako bytes a program vie ukladat aj na nejaku disketu (je tam syntax LOAD !b$ CODE, neviem ktory system to pouziva).
V "help" texte je hint, na ktorych riadkoch treba upravu pre "portovanie" na ine diskove systemy (takze by hadam stacilo zmenit ! na * a mohlo by to fungovat na MDOS3, to este vyskusam ;]).
-
- Dátum registrácie: Po Nov 25, 2013 9:11 pm
- Kontaktovať používateľa:
Vykricnik pouziva 128 basic pre prikazy pracujuce s ramdiskom a aj ja ho (preto) podporujem v bsdose.ub880d napísal:program vie ukladat aj na nejaku disketu (je tam syntax LOAD !b$ CODE, neviem ktory system to pouziva).
aha, vdaka za info, sam pouzivam predovsetkym 48k speccy, takze s ramdiskom nemam ziadne skusenosti ;]Busy napísal:Vykricnik pouziva 128 basic pre prikazy pracujuce s ramdiskom a aj ja ho (preto) podporujem v bsdose.ub880d napísal:program vie ukladat aj na nejaku disketu (je tam syntax LOAD !b$ CODE, neviem ktory system to pouziva).
btw. tak som pozeral na tu upravu na mdos (nakoniec nie mdos3, ale mdos1, cize nie divide ale disketovka, s mdos3 by ale nemal byt problem pouzit image tejto diskety) a tu je vysledok: http://sindik.at/~ub880d/tmp/protext.d80.bz2, ak som nieco opomenul upravit, kludne zreportujte, ja som to testoval len vo fuse
Já řešil konvertování textu z Taswordu. Mám několik kazet s manuály a texty jsou zkomprimované. Takže se musí vždy nahrát do TSW, uložit nekomprimovaně a pak něčím na PC překonvertvoat. Výsledný text je normálně čitelný. Bohužel s konverzí čs diakritiky jsem neuspěl, a tak jsem to dělal ručně tak, že jsem na PC hromadně nahrazoval určitý (nesmyslný) znak v textu. Je to ale hrozná práce a konverze jednoho dokumentu zabere i několik hodin. Bohužel, v Taswordu se kdysi psalo prostě nejvíc. Tak jsem to zase odložil k ledu, protože na to nemám čas. Pakliže by čtenář oželel diakritiku, existuje dokonce verze TSW, která umožňuje odstranit diakritiku z textu. Čímž se konverze zjednodušuje na maximum, ale kdo dnes chce číst nějaký manuál bez háčků a bez čárek. Takže by to chtělo zjistit, v jakém kódování TSW/CS pracuje a doufat, že je to nějaký standard, na který existuje konvertor.
Nebolo v Tasworde nejake standardne CS kodovanie (kamenici a pod.)? Ak ano, linuxacky iconv by si s tym mohol poradit.
-
Ja som si kedysi prave na toto napisal konvertory:Factor6 napísal:Já řešil konvertování textu z Taswordu. Mám několik kazet s manuály a texty jsou zkomprimované. Takže se musí vždy nahrát do TSW, uložit nekomprimovaně a pak něčím na PC překonvertvoat.
http://busy.speccy.cz/tvorba/pcutils.htm
btok.exe ... konvertuje texty z Taswordu do plain textu (plus odstranuje zbytocne medzery na konci riadkov)
ktob.exe ... konvertuje plain text do Taswordu
Obidva vedia prevadzat aj diakritiku medzi tou taswordackou a Kamenickymi. Kto by chcel, mozem poskytnut zdrojaky (cecko).
To by sa mohlo pridat do zxspectrum-utils, nie?
-
Jasne, mohlo 

To je dobré!
Až někdy najdu čas se tím konvertováním zase zabývat, tak to určitě použiju.
Až někdy najdu čas se tím konvertováním zase zabývat, tak to určitě použiju.