Didaktik Gama a D40/80

Témy týkajúce sa hardware počítačov Didaktik Gama, M, Kompakt
Správa
Autor
ellvis
Príspevky: 63
Dátum registrácie: Ne Okt 06, 2013 10:57 pm

Didaktik Gama a D40/80

#1 Príspevok od používateľa ellvis » So Jún 07, 2014 2:30 pm

Čavte,

zaujímalo by ma, ako je riešená 8255 v D40/80 pri pripojení ku Game, keďže obe 8255 spolu nekolidujú a funguje stránkovanie pamäte. Aká mágia je tu použitá?

Používateľov profilový obrázok
rombor
Príspevky: 33
Dátum registrácie: Ut Okt 08, 2013 1:28 pm

Re: Didaktik Gama a D40/80

#2 Príspevok od používateľa rombor » So Jún 07, 2014 7:30 pm

ellvis napísal:zaujímalo by ma, ako je riešená 8255 v D40/80 pri pripojení ku Game, keďže obe 8255 spolu nekolidujú a funguje stránkovanie pamäte. Aká mágia je tu použitá?
Odpoveď je možné nájsť v komentovanom výpise ROM D40 na strane 10. Test prítomnosti iného obvodu na zbernici je na adrese 227Ah (strana 132).

Noby
Príspevky: 367
Dátum registrácie: Po Okt 07, 2013 7:01 pm

Re: Didaktik Gama a D40/80

#3 Príspevok od používateľa Noby » So Jún 07, 2014 8:00 pm

ellvis napísal:Čavte,

zaujímalo by ma, ako je riešená 8255 v D40/80 pri pripojení ku Game, keďže obe 8255 spolu nekolidujú a funguje stránkovanie pamäte. Aká mágia je tu použitá?

Pokud se dobře pamatuji, tak po zapnutí je 8255 v D40 vypnutá/zablokovaná a musela se OUT 153,xx zapnout. Často se to řešilo úpravou Basicu v Unirunu na disketě.

ellvis
Príspevky: 63
Dátum registrácie: Ne Okt 06, 2013 10:57 pm

Re: Didaktik Gama a D40/80

#4 Príspevok od používateľa ellvis » So Jún 07, 2014 8:46 pm

Ano, OUTovanie chápem, ide mi o niečo iné (zle som to sformuloval v prvom príspevku), príklad:

Kedysi sme používali kombináciu Didaktik Gama + D40 a v nej bol strčený D/A prevodník (kvôli Sample trackeru). Ako to hw rieši v tomto prípade? Niečo o tom bolo popísané v manuály k Sample Trackeru 3D, nemám to ale aktuálne po ruke. Je to nejak konkrétne riešené alebo je to len stav "náhodou to nejak funguje"?

Vďaka za odpovede!

ub880d
Príspevky: 24
Dátum registrácie: Ne Okt 06, 2013 11:19 pm

Re: Didaktik Gama a D40/80

#5 Príspevok od používateľa ub880d » So Jún 07, 2014 11:20 pm

pokial ti teda fungovalo aj strankovanie ram a aj vystup na D/A prevodnik, tak si asi musel mat aktivne obe 8255 aj v pocitaci a aj v D40.

podstatne asi bolo ze aj na zmenu strankovania a aj na zmenu urovne na vystupe D/A prevodnika sa pouzivaju len OUTy, cize do oboch 8255 si zapisal to iste. horsie by to mohlo byt, keby si ich pouzival aj na vstup pomocou IN a mal by si na nich zapojene rozne periferie, ktore by vracali rozne hodnoty, to by uz podla mna nejaka ta kolizia nastala

[EDIT]
teda ano.. aj pri samotnych outoch by mohol nastat problem, vtedy ak by interface pouzival aj branu C 8255 (co som sa uz dozvedel ze pouziva) a ak by menil jej bit 0. tak by sa prepinala ramka, co by mohlo viest aj ku crashu, zalezi, kde ma sampletracker svoju vykonnu rutinu a ci v dobe pristupu k datam vo vrchnych 32k nie je vzdy akurat vhodny stav na bite 0 portu C (napr. ze je tam vzdy 0 alebo vzdy 1.. proste rovnaka hodnota ako pri komponovani hudby)

mikezt
Príspevky: 94
Dátum registrácie: Ne Okt 06, 2013 10:47 pm

Re: Didaktik Gama a D40/80

#6 Príspevok od používateľa mikezt » Ne Jún 08, 2014 1:56 am

Manuál k ST sa dá stiahnuť napr. tu: http://www.worldofspectrum.org/infoseek ... loadpics=3
Na strane 22 je popis, ako to funguje. Používa sa táto sekvencia outov:
OUT 153,16 (odblokován 8255)
OUT 127,128 (všechny porty přepnout na výstup)
OUT 153,0 (zablokovat 8255)
OUT 127,155 (všechny porty přepnout na vstup)
OUT 153,16 (opět odblokovat 8255)
Najprv sa odblokuje 8255 v D40tke, potom sa nastavia obe 8255tky na výstup a 8255 sa znova zakáže. Potom sa Gamovská 8255 nastaví na vstup (tým pádom sa prepne banka na B) a znova sa povolí 8255 v D40. No a tu nastáva "odrb", lebo gamovská 8255 už nereaguje na OUTy na porte C (nestránkuje), zatiaľ čo 8255 v D40 áno. Ako sa to bije z HW pohľadu ale musí objasniť niekto iný :-)

ellvis
Príspevky: 63
Dátum registrácie: Ne Okt 06, 2013 10:57 pm

Re: Didaktik Gama a D40/80

#7 Príspevok od používateľa ellvis » Po Jún 09, 2014 11:52 pm

Ej, tož vďaka za vysvetlenie, ten WOS ma nenapadlo pozrieť (nejak som si myslel, že tam je len ST 2).

Takže to hw neriešil, mágia sa nekoná.

Ešte raz vďaka za odpovede!

e.

Napísať odpoveď