Didaktik Kompakt

Témy týkajúce sa hardware počítačov Didaktik Gama, M, Kompakt
Post Reply
Message
Author
Clous
Posts: 17
Joined: Sun Aug 03, 2014 8:53 pm

Didaktik Kompakt

#1 Post by Clous » Fri Jul 29, 2016 3:10 pm

Sehnal sem si Didaktik Kompakt a mám trochu problém s obrazem přes scart, zvuk jede dobře. Když to dám to TV, přes scart, obraz je divný, celý se to trochu vlní a jezdí tam takové pruhy. Když do dám přes cinch, obraz už se nevlní, ale pruhy tam jezdí pořád, ale to dělá i u klasického Mka. Měl sem za to, že scart je RGB, ale takhle to vypadá, že ve scartu je jen obyč video. Zkusil sem i do scartu narvat převodku na S-video, ale obraz je černobílí a proužky tam jsou pořád, je to normální, že ten scart je k ničemu?? NA Commodore 64 používám S-video a obraz je 10x lepší a přitom je to z 1983.

Uměl by pls někdo rozšířit toho Kompakta na 128Kb paměť, aby to fungovalo i s FDD?? Je to výroba 1994/11 s Mdos 2.0

Díky

z00m
Site Admin
Posts: 140
Joined: Sun Oct 06, 2013 9:45 pm
Contact:

Re: Didaktik Kompakt

#2 Post by z00m » Sat Aug 06, 2016 11:01 am

Prúžky môžu byť spôsobené prestarnutými kondenzátormi, takže ako prvý krok odporúčam recap. Kompakt má na 100% v SCARTe zapojené RGB, treba skontrolovať, či správne dáva Blank a prepínanie na RGB.

Úprava Kompakta na 128k je len jedna, jej popis nájdeš tu vo fóre, nemám ju ale overenú, pretože som ju len zdokumentoval podľa veľmi zle zachovaných podkladov.

User avatar
Factor6
Posts: 201
Joined: Thu Oct 10, 2013 1:21 pm

Re: Didaktik Kompakt

#3 Post by Factor6 » Tue Aug 23, 2016 5:50 pm

Ve scartu je RGB, problem bych mozna hledal v televizi. Zkusil bych to s jinou, nejlepe CRT. Obraz z Kompakta pres RGB (scart kabelem) je lepsi nez na C64 pres s-video (ostrejsi) a zadne ruseni nema. Pokud mas na mysli plovouci barevne prouzky, ktere jsou videt u nekterych barev a jejich kombinaci, tak to je normalni jev a generuje to ULA.

mikezt
Posts: 83
Joined: Sun Oct 06, 2013 10:47 pm

Re: Didaktik Kompakt

#4 Post by mikezt » Sun Oct 23, 2016 1:23 pm

Prúžky negeneruje ULA, ale pal coder. Preto je predpoklad, že telka nie je v RGB móde (kde by prúžky byť nemali, lebo pal coder sa tu nepoužíva), ktorý sa zrovna nastavuje signálom Blanking.

Post Reply